Liker du utfordringer? Jeg også. Her om dagen fikk jeg en av Chris Brogan, som jeg ønsker å dele med deg.

På bloggen sin utfordrer han leserne til å definere sine tre ord for 2014. Tre ord som skal hjelpe deg å fokusere mot å nå målene dine for det kommende året, en praksis han har fulgt i flere år.

Jeg likte idéen hans svært godt, og ønsket å ta utfordringen med å finne ordene som kan definere mine profesjonelle og personlige mål for det nye året.

Hvordan bruke de tre ordene

Brogan forklarer konseptet slik (min oversettelse):

“Tenk på tre ord som oppsummerer det du ønsker å jobbe aktivt med å forandre/forbedre i det kommende året. Det virker best når ordene er positivt ladet, og ikke negative. For eksempel er ikke “feit” et særlig godt ord, men “i form” ville være mye bedre. Tenk på ord som gir deg mer enn bare ett enkelt mål. I stedet for “i form” ville jeg for eksempel ha gått for et ord som “atlet” eller “maratonløper” eller en person som knytter deg til de målene. 

Poenget er å se dypere enn et enkeltstående mål og prøve å gi deg selv et komplett tankesett du kan arbeide mentalt med. I boken Switch, snakket The Heath Brothers om at det må tre elementer til for å oppnå en forandring: en rytter (dine planer og ambisjoner), elefanten (det ditt humør vil gjøre uansett hva planene dine sier), og stien (selve miljøet eller omgivelsene du ønsker å implementere forandringene i). 3-ords-konseptet er som denne stien. Tenk på et ord som gir deg det STORE bildet, ikke det smale perspektivet.”

Leg meg ta et nærliggende eksempel, i og med at mange i morgen feirer Julaften.

Et eksempel fra Juleevangeliet (som du kanskje ikke har tenkt på)

Om ikke så mange timer vil Juleevangeliet bli lest opp på TV, radio, i kirker og i de tusen hjem. Selv gleder jeg meg til at julefreden skal senke seg, og jeg sitter med de tre jentene mine rundt bordet.

Der vil vi igjen dele fortellingen vi alle kjenner så godt, om det som hendte i Judeas åser for to millennier siden. Du lurer kanskje på hvor jeg vil hen, men etter å ha lyttet til en søndagsgudstjeneste om Julens budskap i går kveld, fikk jeg et nytt perspektiv på dette…

Har du noen gang tenkt på hvorfor de tre vise menn gav gull, røkelse og myrra? Disse gavene ville faktisk være de tre ordene som skulle beskrive resten av det lille barnets liv:

Gull assosieres med guddommelighet gjennom hele Bibelen. Røkelse ble brukt av prestene da de gjorde tjeneste i tempelet. Myrra var en bitter urte som døde ble salve med. Slik talte de tre gavene om det lille barnets fremtidige misjon: “Guddom i tjeneste for å dø.”

Ordene må menes – og være retningsgivende

Det var ikke bare tre tilfeldige gaver, og det var ikke bare en gimmick med tre tilfeldige ord. Jeg vil heller ikke bare finne på noen ord som høres catchy ut, men velge tre ord som kan hjelpe meg å gi retning for de neste 12 månedene, og kanskje lenger. Tre strategisk utvalgte ord altså.

Her er mine tre ord for 2014

Inspirert av de tre ordene over skrev jeg ned mine egne tre ord for 2014. De er:

  1. Gull
  2. Wesley
  3. Gi

1. Gull

Gull er det edleste metallet, har høy verdi og representerer på mange måter det beste. Jeg ønsker i mitt profesjonelle virke å skape og inspirere andre til å skape det beste. Det beste innholdet. Den beste strategien. Den beste kundeopplevelsen. Ikke være fornøyd med at noe bare er bra eller godt nok, men virkelig strekke det noen millimeter til, det lille ekstra som utgjør den store forskjellen. Videre ønsker jeg å fokusere på det jeg er best på, og ikke forsøke å være alt for alle. På det personlige plan ønsker jeg å gi mitt beste for min familie og for det jeg står for. Ingen kommer på pallen uten å gi sitt beste. Talent er ikke svaret på suksess. Hardt arbeid slår talent hver gang, og om talent i det hele tatt skal nevnes er det talent for hardt arbeid som skaper suksess.

2. Wesley

Evangelisten John Wesley (1703-1791) var kjent for sin svært metodiske livsstil og sin ekstremt gode utnyttelse av tiden. Han stod opp klokken 4 hver morgen, og la seg klokken 10. I løpet av livet holdt han over 42 000 prekener. Når jeg tenker Wesley tenker jeg derfor mye på tid. Ikke bare på effektiv utnyttelse av tiden, og riktig prioritering (som jeg ønsker å bli mye bedre på) men også det å utnytte tiden en kan ha for seg selv om morgenen når kropp og sinn har fått hvile og alt er stille. Mitt mål for 2014 er mer tid om morgenen.

3. Gi

Jeg ønsker å gi mer av meg selv, og i det ligger det også et viktig stikkord: Våge. Våge å gi mer av seg selv. Jeg husker første gangen jeg skulle opptre foran en forsamling med gitar og sang. Munnen ble tørr og jeg skalv i hele kroppen. Det ble ikke så bra som det kunne ha blitt, og som det ble senere, da jeg våget å slippe meg løs. Å gi er også det motsatte av gjerrighet eller egoisme, og betyr å gi sin oppmerksomhet, tid og ressurser uten nødvendigvis å få noe igjen. Vi kan så klart ikke gjøre dette ukritisk, det er jo en balanse i alt. I profesjonell forstand har jeg likevel en sterk tro på at bedrifter som skal være relevante fremover må gi innhold og opplevelser av verdi til sine målgrupper, og på den måten bygge kjennskap, preferanse og skape muligheter og salg.

Tar du også utfordringen?

God jul! 🙂