Hva er bedre enn nyttårsforsetter? Tre ord, så klart. Tradisjonen tro har jeg nå valgt mine tre ord for 2023.

Hva går konseptet ut på?

Velg tre ord (ikke to eller fire) for det kommende året. Ordene skal være dine ledestjerner, og de trenger ikke gi mening til andre enn deg selv. 

Les denne artikkelen for en grundig forklaring.

Du vil få ekstra stor effekt om du reflekterer over dem daglig, bruker dem som punkter i sjekklisten din før du tar viktige beslutninger eller evaluerer dagen din basert på dem når du skriver i journalen din.

Her er ordene mine fra tidligere år:

Hvordan gikk det med ordene mine i 2022?

Ordene for 2022 var 10X, Nei og Investere. Gode og gjennomtenkte ord, som på sett og vis har manifestert seg, selv om jeg ikke var like til å ta dem inn i hverdagen, med unntak av Nei, som jeg har blitt flinkere til. 1/1-22-versjonen av meg skrev også et brev til 1/1-23-versjonen, og det var jo litt komisk å lese, må jeg si. På noen felter var jeg i overkant ambisiøs, på andre felter var jeg for beskjeden. Det å ta ordene i bruk blir avgjørende i 2023 og derfor har jeg prøvd å finne måter å gjøre nettopp det på, som å bruke DayOne-appen, hvor jeg skriver min journal, til å loggføre ideer og tanker rundt mine tre ord.

Mine tre ord for 2023

Mine tre ord for 2023 begynte jeg å tenke på et par uker før nyttår, men de ble som i fjor vedtatt enstemmig på første nyttårsdag. Her er de:

1. Reodor

Som konsulent er det viktig å ha gode ideer og løsninger på kundenes problemer og muligheter. I år ønsker jeg å gå dypere i min kreative kjeller og bli en bedre idémaker. Mitt første ord er derfor inspirert av oppfinneren fra Flåklypa-universet, Reodor Felgen. Ikke bare hadde han originale ideer, men han klarte også å sette dem ut i livet. “The best way to have a good idea is to have a lot of ideas”, sa kvantekjemiker og nobelsprisvinner Linus Pauling. Så for å ha mange ideer, må jeg sette av tid til idemyldring, tillate meg selv å være vågal i prosessen og ikke la tankevirksomheten bedøves av hva som er realistisk eller politisk korrekt. Jeg har derfor opprettet en egen seksjon i journalen min (DayOne) til ideer, og har satt meg fore å komme opp med tre ideer om dagen. Passe ambisiøst, og det skulle tilsi 1095 ideer på nyttårsaften 2023.

2. Hærfører

En av de beste selgerne jeg har jobbet med het Stig. Han pleide å si at han tok på seg “Super-Stig” når han gikk på jobb. En versjon av seg selv hvor alle de gode egenskapene var skrudd litt ekstra høyt på. Det var som en drakt han tok på seg. Han var ikke Super-Stig hele dagen. Da ville han blitt utbrent. Men definitivt før han tok første telefon til en kunde eller gikk i et møte. I coaching kaller man det arketyper. Da jeg tok et kurs i Co-Active Coaching for noen år siden jobbet vi i grupper, ga hverandre feedback på styrker og svakheter, og laget arketyper. Min arketype ble “Hærfører”. Ta litt mer plass, vær litt mer tydelig og skru opp volumet var ønsket fra gruppen. Det har jeg jobbet med siden, men når jeg nå velger dette ordet, så er den kommunikative delen kun én side av av det. En annen side er å ta fullt eierskap for og stole på sine avgjørelser. En tredje side er det strategiske og taktiske spillet en hærfører (les: leder) må kunne for å bli en seierherre.

3. Wesley

Dette ordet er en gjenganger fra 2014. John Wesley (1703-1791) er en av mine favorittskikkelser fra kirkehistorien. Han var kjent for sin svært metodiske livsstil og sin ekstremt gode utnyttelse av tiden. Han stod opp klokken 4 hver morgen og la seg klokken 10. I løpet av livet holdt han over 42 000 prekener, som han stort sett forberedte seg på fra hesteryggen der han red rundt på den engelske landsbygda. For meg er Wesley synonymt med selvdisiplin, metode og struktur.