– Hva driver du med a? – Jeg driver et reklamebyrå med hovedfokus på e-post- og nettmarkedsføring. – Å ja. Du driver med spam altså… – ……. NEEEEEI!

I mange forskjellige sammenhenger blir man spurt om hva man driver med, hvor man bor og hva man gjør sånn ellers. Nå sist var det i et bryllup. Jeg svarer som vanlig på spørsmålet om hva jeg jobber med og får det vanlige svaret; Å ja, du driver med spam altså. Det skjer så ofte at jeg nesten ikke orker å argumentere i mot, men overgir meg til å la vedkommende tro at jeg er med på å forgifte din, og resten av verdens innbokser.

Volvo-katalogen du bestilte.

Spørsmålet om vi driver med spam er faktisk så vanlig i LOK at vi har et innøvd svar. Et svar vi kan utenat med henda på ryggen, strisekk over hodet og sola i øya; Nei, vi driver med det motsatte. Vi gir deg informasjon du har bedt om. Tenk deg at du har bestilt en katalog fra Volvo om årets modeller. Du går i postkassa, og du kaster all reklamen som ligger der (spam), bortsett fra katalogen du har bestilt fra Volvo. Den tar du med deg inn og leser! Det er nemlig informasjon de har bedt om.

Mange har helt tydelig problemer med å skille på spam-aktører og seriøse aktører i markedet. Selv om de som får min, og resten av LOK-guttas innøvde svar, enkelt lar seg overbevise om vikigheten av det vi gjør og at det ikke er spam. Det er helt sikkert mange fler der ute som deler oppfatningen om at e-postmarkedsføring er spam. Undersøkelser viser til og med at de som faktisk jobber med spam omtaler seg selv som e-postmarkedsførere. De også har problemer med å skjelne mellom hva de gjør og hva de seriøse aktørene gjør. Da er det kanskje ikke så rart at den berømte mannen i gata har samme problemet?

Wikipedia om spam:

”Spam brukes som betegnelse på uønsket reklame og annen masseutsendt informasjon som ikke er godkjent av mottakeren.”

Allerede der har vi avlivet påstanden om at vi i LOK, og andre seriøse aktører innenfor e-postmarkedsføringsbransjen jobber med spam.  Vi gjør ikke uvilkårlige masseutsendelser men sender ut på lister hvor mottaker har sagt seg villig til å motta e-post –altså godkjent av mottakeren.

Mens spammail har som best en åpningsrate på 0.0075%, (sett bort i fra utsendelser med pornografisk innhold som oppnår ca 280 ganger dette tallet) viser statistikk at seriøse utsendelser med mottakere som har bedt om informasjonen har en åpningsrate på ca 25%. Om vi tar en titt til vårt prisvinnende case for Norges Kreative Fagskole kan vi vise til en åpningsrate på hele 45%. Egentlig er det ganske enkelt; mottakeren har bedt om informasjonen, og i tillegg fått være med å bestemme hva slags informasjon de skal få.

Mindre spam i årene som kommer?

I kampen mot spam, kommer det stadig bedre filtre og systemer som blokkerer utsendelsene. Dessverre hender det ofte at seriøse aktørers utsendelser også blir fanget i samme fella, da systemet ofte filtrerer for mye. Dette gjør igjen at seriøse aktører må ta forhåndsregler i forhold til design, hva de skriver osv.

Visse land tar også problemet mer seriøst enn andre. Australia blant annet har forbudt all utsendelse av spam og du vil umiddelbart havne i retten om du blir avslørt som spammer. Dessverre unngås dette enkelt ved at utsendelsene sendes fra servere i andre land som ikke har de samme forbudene.

Det er spådd at e-postmarkedsføring når en omsetning på 1.1 billioner dollar i løpet av 2010. Samtidig er det spådd at spam-utsendelser vil synke med 13 % samme år. Kanskje tyder det på at utviklingen går den rette veien. Det kan kanskje tyde på at problemet med spam er avtagende. Kanskje jeg om noen år kan fortelle hva jeg jobber med uten at jeg må trykke på playknappen på det ferdig innspilte svaret på opptakeren i knotten min.

Hvor mye ikke-spam, er i aktivitet nå?

Her kan du laste ned et spam-o-meter til widget på din MAC, som viser kontinuerlig hvor mye spam-aktivitet det er på nettet til enhver tid. Akkurat når jeg skriver dette er 85.7 % av all mailaktivitet spam. Det utgjør 172 325 millioner utsendelser. Det vil igjen si at det akkurat nå sendes 28 745 millioner e-poster som IKKE er spam. Blant denne typen e-postutsendelser, finner du dialogmarkedsføring og et er det vi i LOK jobber med.

Kilder:
Spam – Open Rate
Definisjon på spam
Forbud mot spam
ROI og mindre spam

Kjell-Vidar Åman Teig (@Kjella) er medeier og kreatør i dialogbyrået i reklamebyrået LOK kommunikasjon AS (www.lokdialog.no) og leder av byråets svenske avdeling.