Du har konseptet klart. Nå mangler merkevaren bare et navn. Så, hva skal barnet hete? Denne artikkelen vil hjelpe deg å komme i gang med å bygge et solid merkenavn for din bedrift, produkt eller tjeneste.

Hva er et merkenavn?

Merkenavnet er ett av de viktigste elementene i en merkevare. Slik definerer Wikipedia et merkenavn:

Et merkenavn, iblant bare merke, er et navn, logo, slagord eller designuttrykk assosiert med et produkt eller tjeneste. Merkenavnet er på denne måten en symbolsk personifisering eller legemliggjøring av all informasjon knyttet til produktet, og bidrar til å danne assosiasjoner og forventninger rundt det i kundenes bevissthet.

Et merkenavn består gjerne av en logo, skriftsnitt, fargeplan, symboler og lyd, som utvikles for å representere egenskaper, fordeler, verdier, ideer og sågar personlighet. Ofte er merkenavnet et registrert varemerke. Et kjent eksempel er brusen Coca-Cola som for mange representerer noe amerikansk og ungdommelig, og ikke bare er en tørsteslukker.

La oss ta en kikk på hva som skal til for å lage et sterkt merkenavn.

Kjennetegn på det perfekte navn

Navneutviklerfirmaet Strategic Name Development har satt opp følgende kriterier for hva som kjennetegner de beste merkenavnene:

  • Lett å uttale.
  • Kort. Helst tre eller færre stavelser.
  • Velbalansert. Vokaler og konsonanter er jevnt fordelt.
  • Klinger i øret!
  • Kommuniserer hurtighet og dominans.

Lyden av POWER

Når menneskeøret hører de kraftige konsonantene B, C, D, G, K, P eller T  blir vi ledet til å forbinde lydene med hurtighet og dominans. Vil du fremstå som nettopp det kan det være en idé å ta i bruk disse konsonantene i begynnelsen av navnet. Uttal disse merkevarenavnene høyt og hør selv: Peppes. Kraft. Pepsi. Klassekampen. Tandberg.

Den fonologiske løkken

Jeg hørte først om denne teorien fra Eben Pagan: Menneskehjernen har en del som kalles den fonologiske løkken (en. phonological loop), som kan sammenlignes med et språklig korttidsminne.

Den tar hva enn som kommer inn gjennom ørene dine og spiller det av flere ganger etter at du har hørt lyden.

Du har helt sikkert stilt kontrollspørsmålet: “Har fått med deg noe som helst av deg jeg sier?” til en person som ikke hører etter. Som regel klarer de likevel å gjengi de siste 10 ordene dine perfekt. Det er på grunn av den fonologiske løkken.

Siden folk flest lærer ved å høre (og ikke ved å se) har merkenavnet ditt større sjanse til å bli husket hvis det danser rundt i den fonologiske løkken i mer enn to sekunder. Repeterende lyder oppnår denne effekten. Coca Cola er et godt eksempel på det.

Få det til å klinge

Det er flere teknikker du kan bruke for å få den schwungen i navnet som gjør det lille ekstra. Ferrari er et et lydord som imiterer lyden av produktet. Coca Cola rimer både på vokaler og konsonanter og fenger oss derfor automatisk. Det gjør også FedEx, som er et merkenavn som består av to ord hvor slutten er klippet bort (Federal Express). Godstolen fra Ekornes, Stressless, har kombinert to hele ord som i tillegg rimer (stress + less).

Tenk stort

En merkevare som er godt planlagt bør ha et merkenavn som kan brukes i flere land. Det kan jo hende at konseptet ditt tar av! Hvis du lanserer merkevaren din i Frankrike, bør du derfor få merkenavnet evaluert av noen som har fransk som morsmål, en lingvist eller et byrå som driver med navneutvikling.

Det finnes flaue eksempler på merkelanseringer gjort av kjente konserner. General Motors gikk i stå da de lanserte Chevy Nova i Latin-Amerika. På spansk betyr nova nemlig “går ikke”. Pepsi ville antagelig ha slitt litt med å innfri sitt merkevareløfte da de i Kina oversatte slagordet sitt “Come alive with the Pepsi Generation” til kinesisk: “Pepsi brings your ancestors back from the grave” (Pepsi bringer dine forfedre tilbake fra graven).

Kill Your Darlings

Dette ordtaket springer ut fra konseptet om å droppe ideer eller elementer som er gode i seg selv, men som ikke tjener helheten og løfter produktet ditt opp på et høyere plan. Det er en viss sjanse for at du kommer på flere fengende navnekandidater. Men, vær kritisk, rasjonell og prøv å hev deg over ditt morsinstinkt når noen retter en pekefinger mot merkenavnet ditt. Er det ikke godt nok, bør det begraves, og livet går videre.

Beskytt ditt varemerke

For å beskytte merkevaren din mot misbruk, plagiering og konkurrenter, bør du registrere varemerket ditt. Det kan du gjøre ved å sende en søknad til Patentstyret.

Først publisert: 28. april 2009
Oppdatert: 5. mars 2021