Hva gjør du når folk ikke vet hvor de har deg, og du selv ikke helt vet hva du vil? Sett deg ned og skriv. I prosessen kan det hende du finner deg selv. Det var strategien Knut Arild Hareide valgte, da han i høst tok et tydelig standpunkt og kvittet seg med et stempelet som politisk vinglepetter.

Jeg har fulgt KrF-saken med stor interesse. Mest på grunn av det kommunikasjonsfaglige aspektet. For uansett hva man mener om Hareide eller KrF, så er dette et eksempel til lærdom og inspirasjon for de av oss som flyr rundt som skoddehauker i våre egne habitat. Det finnes en vise for enhver anledning, og Finn Kalvik tar det på kornet her:

«Svimer rundt hele da’n, bekymringsløs som et barn. Prøver å finne en vei ut av alt som jeg er så drittlei. Jeg skulle brukt tida til andre ting, enn spille og skrive viser om ingenting. Prøver å finne meg sjæl …»

Ifølge Hareide selv var 2017 et år hvor han i valgkampen ble dratt i alle retninger, så mye at han innså at han fortjente tittelen tåkefyrste, som han ble tildelt av Geelmuyden Kiese for «kronisk mangel på klar tale». Det interessante er hvordan han fant veien ut av tåkeheimen, noe han avslørte på en boklansering i Vennesla:

«Å skrive boken ble en måte å finne ut av hva jeg ville

Ikke bare fant Hareide seg selv. Ikke bare fant han ut hva han ville. Da boken Det som betyr noe kom ut, skjønte hele Norge hva han ville. Han løftet debatten opp et nivå, viste oss det store bildet og de lange linjene, og hvilke verdier som skulle styre retningen partiet burde ta. 

Selv om han kanskje har tapt i det korte løp, (det gjenstår jo å se), har han som leder utvilsomt vunnet respekt for sitt tydelige og modige standpunkt.

Som toppolitiker er muntlig kommunikasjon en stor del av arbeidshverdagen. Man holder taler, stiller opp på intervjuer eller i debatter. Mye likt næringslivsledere, som har dager fulle av møter, forhandlinger og foredrag.

Noen sa en gang at så lenge du snakker, så lærer du ingenting. Du bare gjentar det du allerede vet.

Men når du skriver, så skapes og foredles ideer. Av og til vil du oppdage at perspektivet ditt utvides. Du får et intellektuelt sidesyn. Andre ganger vil du bli overrasket av at du endrer synspunkt totalt. Skriving gjør deg med andre ord til en bedre tenker.

Jeg vil avslutte med et sitat av Ayn Rand:

Words are a lens to focus one’s mind.

Så sett av tid i kalenderen din til å skrive, men kall det idéforedling!