Erlend Førsund Boston INBOUND19

Wow. Tenk at vi er i 2020. Et nytt tiår. 20-tallet! Jeg begynte dagen i dag med en for meg ny tradisjon. Dagbok (eller journaling, som høres litt mindre tenåring ut). Det er en del av mitt nye morgenrituale og gir rom for refleksjon, takknemlighet, ideer og planer, og ikke minst, et sylskarpt fokus på de tre ordene jeg har valgt ut for 2020.

Hvert år kåres «årets ord» basert på begivenheter og aktuelle temaer, som et tilbakeblikk på året som nettopp rant: Språkrådet valgte klimabrøl, Dictionary.com valgte existential, Collins valgte climate strike, Oxford valgte climate emergency, Cambridge valgte upcycling og Merriam Webster valgte they. 

Ord som beskriver historien er artig lektyre, men enda mer nyttig er ord som skaper historie. Ideen om å velge tre ord for det kommende året er ikke min. Jeg hørte først om den fra Chris Brogan, som siden 2006 har praktisert det som et (ifølge ham) langt bedre alternativ til nyttårsforsett, som oftest brytes og glemmes etter et par uker. Konseptet går ut på å velge tre ord som skal fungere som dine ledestjerner for det kommende året.

Hvordan velge dine tre ord

Basert på Chris sine råd, her er noen retningslinjer for å velge dine tre ord:

  • Velg tre. To blir for få, fire for mange til å ha ordentlig fokus.
  • Ikke gjør det til en setning. «Gi ut boken» er et elendig valg.
  • Ordene bør være handlingsorienterte, ikke passive. Verb er bedre enn adjektiver.
  • Velg enkle ord. De må ikke, men kan, bety noe for deg på flere nivåer.
  • Det viktigste er at du forstår dem, ikke at du kan forklare dem til andre.

Når du har funnet dine tre ord, vil de være ledestjernene som du setter målene dine ut fra, ditt kompass, og dine rådgivere, når du skal ta små eller store avgjørelser i hverdagen. De tre ordene gir deg fokus på det du mener er viktigst for deg i 2020. Ikke bytt dem ut i løpet av året – ifølge Chris har det ikke vært vellykket, når han har gjort det.

Det funker bare om du repeterer dem jevnlig (helst daglig)

Jeg skrev om konseptet i 2014, og hvilke ord jeg valgte for det året. Jeg hadde, som alle, gode intensjoner for det nye året. Men den gangen unnlot jeg å gjøre én viktig ting: å repetere ordene for meg selv (helst daglig) og følge dem opp med planlegging og handling. De ble glemt i en travel hverdag, og jeg har ikke praktisert det siden. Flaut, men sånn er det.

Når jeg nå tar opp hansken igjen, er det fordi jeg fortsatt har tro på konseptet og ønsker å teste det ut. I starten av juli 2020 vil jeg derfor oppsummere hvordan halvåret har gått, på denne bloggen. Jeg er i positiv forventning til at det vil ha båret frukter, men det vil tiden vise. Hvis du leser dette, og gjør det samme, så hører jeg gjerne fra deg også, om hvordan det gikk.

Her er mine tre ord for 2020

1. Identitet

Identitet er hvem jeg er, innerst inne. Jeg tror at følelsen av mestring og tilfredshet henger sammen med at man lever et liv i samsvar med sin identitet. At alt man planlegger, gjør og sier er i tråd med ens verdier, styrker, talenter og det man tror på. At man er indrestyrt, ikke ytrestyrt. Har du en god høyrefot, så spill høyreving, ikke venstre. Identitet handler også om å våge å være seg selv, uansett hva andre sier, være stolt av det, fremelske sine styrker og erkjenne sine svakheter. Jeg ønsker også å være bevisst på alle mine mikro-identiteter, som jeg har i form av roller (far, ektemann, markedssjef), røtter (sogning, og nå også særping), talenter (skribent, sanger, gitarist), interesser (løper) og livssyn (kristen). Alle disse mikro-identitetene utgjør mitt selvbilde og mitt intellektuelle og åndelige DNA, kommer til uttrykk i ulike settinger, og må tas hensyn til når jeg står overfor valg i hverdagen.

2. Stemme

Stemme henger sammen med identitet. Jeg valgte det fordi jeg i 2020 ønsker å bli mer tydelig på hva mitt budskap er, spesielt på det profesjonelle plan. Dette er nært knyttet til personlig merkevarebygging, som jeg har brent for lenge. Man kan ytre seg om så mangt, men hva er det mest hensiktsmessig å ytre seg om, og hva springer ut fra ditt DNA, dine styrker, interesser og din lidenskap? Dernest, hvor bør man la stemmen lyde og hvordan. For min del vil jeg hovedsakelig belage meg på det skrevne ord og blogging, og om det blir flere kanaler eller formater i 2020, vil tiden vise.

3. Ritualer

Dette ordet inspirerer meg. Ritualer er for meg gode vaner, i form av rutiner, prosesser, arbeidsflyter eller workflows. Jeg har alltid misunnet de som har morgenritualer, og som har ført dagbok i åresvis. Derfor er nettopp det et konkret mål for meg i 2020. Tid er en stor knapphetsfaktor for folk flest, og ritualer gjør deg mer effektiv, så vi trenger ritualer mer enn noen gang, tror jeg. Om jeg klarte å etablere et rituale i 2019, må det ha vært regelmessig trening. Jeg er nå 41 år gammel, og om jeg skal sette 30- og 40-åra opp mot hverandre, vil jeg si at jeg treningsritualet har tatt meg fra «the fat thirties» til «the fit forties». Holder jeg det gående, kan jeg om ni år kanskje gå inn i «the fabulous fifties». Ritualer handler også om å identifisere dårlige vaner og erstatte dem med gode.

Hva er dine tre ord for 2020?

Del dem gjerne i kommentarfeltet eller del link til oppdatering på LinkedIn, Facebook eller i din egen blogg. Bruk gjerne hashtagen #mine3ord (eller #my3words om du skriver på engelsk).

Godt nytt år! 🙂